Suomalainen koivu soi!

Harppu: Dusty Strings Ravenna 26

Tiesitkö, että suomalainen koivu on arvostettu harpunvalmistusmateriaali? Ja että ”laminated Finland birch” on arvostetun yhdysvaltalaisen harppuvalmistajan suosituimpien mallien salaisuus.

Itsekin hämmästyin kun ymmärsin, että Dusty Strings -harppuvalmistajan Ravenna, Serrana ja Boulevard -harppumallien kaikukoppa on todellakin tehty suomalaisesta koivuvanerista. Siis vanerista! Myös kaikupohja! Vaneristahan tehdään Suomessa lähinnä sänkyjä ja kaappeja…  Ajatus siitä, että Suomesta viedään koivuvaneria Yhdysvaltoihin hintaan 30 dollaria tonni ja tuotaisiin takaisin harppuina hintaan 3000 dollaria per harppu tuntui myös oudolta. Asiasta oli otettava selvää…

Netistä tutkailtuna Dusty Stringsin Ravenna -harppu vaikuttaa olevan maailmalla todella suosittu soitin. Ravennassa yhdistyy edullinen hinta asialliseen  rakenteeseen ja ilmeisen hyvään soundiin. Itsekin olin kokeillut harppua aikanaan Hollannissa, kun etsin omaa ”täydellistä harppuani” – jo tuolloin huomasin, että  ennakkoluulostani huolimatta vanerista tehty kaikukoppa voi soida hyvin.

Ravenna 26 front and back

Ravennasta on saatavilla 26 ja 34-kieliset mallit. Etenkin 26-kielinen malli vaikutti kiinnostavalta, koska moni asiakkaani on kysellyt KEVYTTÄ, kompaktia  harppua – ja sellainen Ravenna 26 tosiaan on: harpulla on painoa ainoastaan 6.5 kiloa! Ravennaan on saatavana lisävarusteena erillinen irrotettava jalkaosa sekä näppärä, harpun sisään työnnettävä säätöjalka, joka mahdollistaa harpun soittamisen vaikkapa seisten. Vakiona Ravennassa on Dusty Stringsin omat nylonkielet, mutta sen saa myös suonikielillä. Isompaan 34-kieliseen malliin saa lisämaksusta Camacin vivut –  26-kielinen myydään aina amerikkalaisilla Loveland-vivuilla.

Ravenna 26 Black

Otin yhteyttä tuttuun harppukauppiaaseen, Jeanette van Nieulandeen. Hän omistaa Hollannin Rhenenissä mielestäni Euroopan parhaan harppukaupan nimeltä Harpwinkel De Zingende Snaar – eli ”Soiva Kieli”.  Hollantilaiset ovat kauppiaskansaa ja harppu Hollannissa on yhtä yleinen soitin kuin vaikkapa kitara Suomessa. Jeanetten harppukauppa on elämys jokaiselle harpun ystävälle: liike toimi entisen kirkon avarissa tiloissa ja siellä on esillä aina vähintään 50 harppua eri valmistajilta. Esillä on kattava valikoima sekä pedaali- että pikkuharppuja: Salvi, Lyon&Healy ja myös Dusty Stringsin koko mallisto.

Tätä kirjoittaessani elämme korona-kevättä…  Jeanetten kanssa viestitellessäni ymmärsin, että Hollanissa tartuntatauti oli Suomea noin 1-2 viikkoa edellä. Kaupat ja liikkeet olivat Hollannissa jo maaliskuun alussa hiljenneet, ruokakauppoja hamstrattu  ja elämä muutenkin epävarmaa. Harpun hankkiminen juuri nyt alkoi tuntua aika oudolta ajatukselta. Mutta palaute omilta asiakkaltani Suomesta oli toisaalta rohkaisevaa: ”nyt ollaan kotona ja nyt olisi aikaa harrastaa – vain soitin puuttuu!” – Niinpä päätin täydentää vuokraharppuvalikoimaani kahdella Dusty Strings Ravenna 26 -mallilla.

Harput saapuivat Suomeen huhtikuun alussa – ja hämmästyin: Ravenna 26 on kompakti ja kevyt pikkuharppu, jossa on kokoisekseen soittimeksi erinomaisen kaunis ääni. Harpun rakenne on mietitty ja kaikin puolin kunnollinen, Lovelandin vivut ovat ehkä hieman muovisen oloiset, mutta ajavat asiansa. Soittimessa on nylonkielet ja niiden jännite on kohtuullisen napakka. Harpun irrotettava jalkaosa ja sisäänrakennettu säätöjalka ovat hyvin toteutettu. Ja totta: suomalainen koivuvaneri soi harpussa hienosti!

Laitan tähän linkkinä kaksi YouTube-videota, joista saa käsityksen Ravenna 26:n soinnista, ensimmäinen on Dusty Stringsin omilta verkkosivuilta ja toinen englantilaisen Clive Morley Harpsin sivuilta.

Ravenna 26 weight

Kaiken kaikkiaan Ravenna 26 on erityisen kiinnostava harppu niille, jotka etsivät kevyttä kaunisäänistä harppua, jota voi vaivatta kuljettaa mukanaan. Hankin Ravennoihini samalla Dusty Stringsin kunnolliset kantopussit, jolla harpun saa reppumaisesti kannettua myös selässä, näppärää. Monipuolisten säätöjalkojen ja tukevan rakenteen ansiosta tätä pikkuharppua voi suositella sekä aikuisille että myös lapsille.

Ravenna 26 muistuttaa jonkin verran pitkään myynnissä ollutta Camacin Bardic -pikkuharppua. Suositun ja kaunisäänisen Camac Bardicin (22 ja 27-kieliset mallit) valmistus kuitenkin päättyi jo muutama vuotta sitten. Camacilta on puuttunut valikoimastaan tämän kokoinen pikkuharppu. Ennakotietojen mukaan aivan uusi, 27-kielinen malli on kuitenkin Camacilla kehitteillä ja mallin julkaisu oli tarkoitus tehdä Word Harp Congress -tapahtuman yhteydessä Cardiffissa heinäkuussa 2020. Cardiff siirtyi nyt  tartuntatautitilanteen takia vuodella eteenpäin, mutta toivotaan, että Camacin uutuusharppu näkisi päivänvalon pian.

Lopuksi – edelleenkin ajatus siitä, että myymme laadukasta soitinrakennusmateriaalia Suomesta pilkkahintaan ulkomaille ja ostamme sen takaisin toisella puolella maailmaa jalostettuna soittimena tuntuu oudolta.

Innostan ja peräänkuulutankin kaikkia suomalaisia soitinrakentajia (kanteleet, kitarat…) myös harpun pariin. Konsuultaatiota ja mallikappaleita vuokralle saa allekirjoittaneelta : – )

Ravenna 26 stand

JOUNI KENTTÄMIES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edellinen artikkeli
Harppukorokkeita, harppukorokkeita!
Seuraava artikkeli
Hiljaisen ajan harppuvideoita