Audiox testaa: Wolfcraft-nokkakärryt

Wolfcraft TS850

Pikkuharppu vielä menee, mutta raja tulee vastaan usein viimeistään noin 20 kilossa… Käytännössä siis 40-kielisen “pikkuharpun” tai viimeistään pedaaliharpun kohdalla. Eli HARPPUKÄRRYT – tarvitset harpun roudaukseen kunnon kärryt. Käsipelillä kantaen ei painavan harpun kuljetus enää onnistu.

Harppu on arvokas soitin ja edellyttää kunnollisen kuljettimen. Useilla harppuvalmistajilla on tarjolla omia ratkaisujaan, mutta yksi malli on noussut ylitse muiden – harppukärryjen Rolls-Royce (tai BMW) eli Harpo-harppukärry. Saksalaisperäinen alumiininen, kevyt (6 kg), kokoontaitettava, ilmapyörillä ja tarvittaessa myös jarruilla varustettu harppukärry on syystäkin monen harpistin suosikki.

Harpo-harppukärry

Harpolla on ilo roudata harppuja. Kookkaat ilmapyörät rullaavat pehmeästi ja niiden ansiosta harppu kulkee hankalissakin paikoissa (kynnykset, portaikot, lastauslaiturit). Harpon massiivinen tukikaari antaa harpulle hyvän sivuttaistuen ja harppu kulkee kärryssä tukevasti vauhdikkaassakin menossa.

Itsekin vakuutuin Harpon erinomaisuudesta syksyn 2023 Helsinki Harp Festival -tapahtumassa kun roudasin Camacin harppuja Musiikkitalon sokkeloissa. Mainio peli!

Harpossa on vain yksi mutta. Tai oikeastaan tätä kirjoitettaessa (vuoden 2023 loppu) kaksi muttaa… Ensinnäkin: Harpo-kärryä on ajoittain vaikea hankkia. Jostain syystä Harpojen tuotanto ei ole kysynnän tasolla. Toinen syy on hinta. Ollakseen kuitenkin “vain” alumiinirunkoinen kokoontaitettava nokkakärry, Harpon hinta on tähtitieteellinen: hintapyynnöt perusmallista (ilman jarruja) alkavat 849 eurosta.

Kaikki on tietenkin suhteellista – kallis pedaaliharppu ansaitsee päivittäiseen kuljetukseen kunnon kuljettimen. Mutta mitä jos kuljetustarve onkin vain satunnainen? Jos harppua siirretäänkin vain kerran vuodessa? Riittäisikö tähän hieman vaatimattomampikin peli?

Perinteinen nokkakärry ei paljoa maksa. Näitä tehdään massatuotantona tavaroiden roudaukseen ympäri maailmaa. Löytyisikö joukosta kunnollinen, harpun kuljetukseen soveltuva malli?

Motonetissä, Puuilossa, K-Raudassa ja Bauhausissa käydessäni otin tavakseni tutkailla myös liikkeen nokkakärrytarjontaa. Huomioni kohdistui näppärän oloisiin kokoontaitettaviin Wolfcraft-nimellä myytäviin kärryihin. Hankin aluksi kompaktin Wolfcraft TS600 -kärryn. Kärry osoittautui sinänsä toimivaksi, mutta fyysisiltä mitoiltaan kookkaalle harpulle liian pieneksi: Kärry oli yksinkertaisesti liian matala isommalle harpulle. 34-kielisen pikkuharpun roudaus tälläkin onnistuu.

Astetta järeämpi Wolfcraft TS850 nokkakärry olikin sitten jo melkein täysosuma. Kärry on kevyt (noin puoli kiloa kevyempi kuin Harpo) – kokoontaitettava ja mitä parasta sen lievästi kaareva takaosa on muotoiltu sopivasti harpun kaikupohjaa myötäilleväksi.

Seuraavassa kuvia Wolfcraft TS850-kärrystä seuranaan 47-kielinen Camac Égérie -pedaaliharppu:

Wolfcraft TS 850

 

Olen hankkinut nyt useita TS850 nokkakärryjä vuokraharppujeni roudaukseen. Kärryllä on kuljetettu mm L&H:n Prelude -harppuja ja Camacin pedaaliharppuja.  Wolfcraft TS850 ei ole virallinen harppukärry, mutta toimii tietyin varauksin myös harppujen kuljetuksessa riittävän hyvin.

Keskeistä on tietenkin hinta: Wolfcraft-nokkakärryjä myyvät Suomessa useat liikkeet. TS850-mallin ohjehinta on tyypillisesti ollut 139 euroa. Eli kuudesosa Harpo-harppukärryn hinnasta…

 

Wolfcraft TS 850

 

Wolfcaftin heikkoudet (Harpoon verrattuna) ovat nämä: Wolfraftista puuttuu kunnollinen sivuttaistukea antava tukikaari. Tämän takia harppua on syytä tukea toisella kädellä kuljetettaessa, jotta harppu pysyy kärryissä varmasti tukevasti. Tämä on syytä huomioida! Harpolla voi huristella menemään, mutta Wolfcraftilla körötellään hitaammin….

Wolfcraftin pyörät ovat myös (Harpoa) pienemmät ja materiaaliltaan kovamuoviset. Tämän takia isojen esteiden ylitys ja harpun ajo ylipäätään on tehtävä varovaisemmin ja hitaammin kuin Harpolla.

 

Wolfcraft TS 850

 

YHTEENVETONA: Jos tarvitset ammattimaista harppukärryä säännölliseen, nopeaan harpun roudaukseen, suosittelen ehdottomasti Harpo-harppukärryä (sen korkeasta hinnasta huolimatta…). Jos tarve roudaukselle on harvakseltaan ja roudaukseen on aikaa, voi Wolfract TS850 -nokkakärry hyvinkin riittää.

Tässä vielä kootusti käyttötestin tulokset Wolfcraft TS850 nokkakärrystä:

KIITÄMME:
Kokoontaitettava
Kevyt
Hinta

MOITIMME:
Sivuttaistukea antava tukikaari puuttuu
Pyörät voisivat olla isommat

 

Wolfcraft TS 850

 

Edellinen artikkeli
Audiox Helsingin harppufestivaalilla