Edinburghin kansainvälinen harppufestivaali (EIHF) on klassikko: Brittein saarten suurin harppufestivaali on järjestetty vuosittain jo vuodesta 1982 lähtien. Vain vuodet 2020 ja 2021 peruuntuivat covidin takia. Tapahtuman taustavoima on skotlantilainen The Clarsach Society, jonka tarkoituksena on edistää perinteisen harpun (gaelin kielellä “clarsach”) tuntemusta, soittoa ja ohjelmistoa.
Itse vierailin festivaalilla nyt ensimmäistä kertaa. Mikä tekee aina pääsiäisen aikaan ajoittuvasta festivaalista niin suositun? Seuraavassa vastauksia ja omia kokemuksiani tapahtumasta.
Ensinnäkin, EIHF on tavattoman monipuolinen harpputapahtuma: Sen perustana ovat erilaiset kurssit ja workshopit harpisteille. Seuraavassa muutama poiminta tämän vuoden kurssitarjonnasta: The Art of playing together, Scottish Adventures in Harp, Release the Diva Within, Nordic Music for Celtic Harp, Bernard Andrés Music for Pedal Harp, Starting to Sing with the Harp… Lyhyemmissä muutaman tunnin workhopeissa pureuduttiin yksittäisiin teemoihin, kuten: Calm You Nerves, The Place of the Harp in Irish Music, Harp Care and Maintenance, Live looping for Harp…
Opettajina kursseilla ja workshopeissa oli kovan luokan ammattimuusikoita, joilla selkeästi oli juuri omasta teemastaan annettavaa. Mieleen jäi esim. skottiharpisti Corinna Hewatin kurssi oman “sisäisen diivan” löytämisestä – ja irkkuharpismin tähden, Michael Rooneyn, napakka workshop harpun soittotekniikoista irkkumusiikin sessioissa.
Toiseksi, Edinburgin harppufestivaali on myös hieno konserttitapahtuma. Kurssien väliin lomittuivat päiväkonsertit klo 15-16 ja illan pääkonsertti klo 17.30 – 22. Esiintyjinä oli luonnollisesti mm. workshoppien ja kurssin opettajia – kukin huippuharpisteja omalta alaltaan.
Kolmanneksi EIHF on myös harppuvalmistajien ja harppuliikeiden laaja näyttelytapahtuma. Tänä vuonna mukana oli esim brittien oma Pilgrim Harps pedaali- ja pikkuharpuillaan, Camacin paikallinen edustaja Telenau Vining Wales-Cymru, Salvi ja Lyon&Healy The Harp Studio -jälleenmyyjän osastolla, amerikkalainen Dusty Strings sekä historiallisiin harppuihin erikoistunut Ardival harps ja moni muu… Tuskin missään muualla on mahdollisuutta päästä kokeilemaan näin monen eri valmistajan harppuja samassa tapahtumassa.
Harppufestivaalin laajuus asettaa vaatimuksia tapahtumapaikalle. Tarvitaan siis tila, jossa on isohko konserttisali, opetusluokkia ja näyttelytilaa sekä myös ravintola. Mieluusti myös yöpymismahdollisuus festivaalivieraille… Kaikki tämä paitsi hotellimajoitus löytyi EIHF:n uudesta sijaintipaikasta George Watson’s Collegesta. Jättimäinen “harry pottermainen” koulurakennus tarjosi myös mielenkiintoisen kurkistuksen brittiläiseen yksityiskouluarkeen.
Edinburghin harppufestivaalin alkuperäinen tausta liittyy kelttiharppuun eli Clarsachiin – soittimeen, jota olemme Suomessa tottuneet nimittämään “pikkuharpuksi”. Itselleni EIHF näyttäytyi silti “yleisharpputapahtumana”: keskeistä ei ole soitatko kelttiharppua, pedaaliharppua, historiallista teräskielistä harppua vai sähköharppua. Keskeistä oli kaikkia harpisteja yhdistävä musiikin palo, esittäminen, tulkinta ja kaiken uuden etsintä. Ja ennen kaikkea verkostoituminen. Tuskin missään muualla on koolla samaan aikaan niin laaja kirjo harpisteja, harppuvalmistajia ja erilaisia harppuentuisteja kuin Edinburghissa. Ja juuri tässä on Edinburghin harppufestivaalin suurin rikkaus.
Edinburgh on suomalaiselle turistikohteena mukavan kompakti: Finnairilla on suora reittilento Helsingistä Edinburghiin. Nähtävyyksiä kaupungissa on sopivasti, mutta ei liikaa, jotta itse pääasiaan (harppuihin) jää aikaa. Edinburghin linnanvuorelle kannattaa kavuta ja pääsylippu sinne ostaa netistä etukäteen. Samaten majoitus on hyvä varata ajoissa.
Itse levitin Edinburghissa osaltani tietoa tulevasta Helsinki Harp Festival -tapahtumasta Musiikkitalossa 31.8. – 3.9.2023. Kävimme läpi Camacin toimitusjohtajan Eric Pironin kanssa yksityiskohtia Camacin tulosta tuolloin Helsinkiin.
Näillä näkymin Camacilta on tulossa Musiikkitaloon näyttävä kattaus harppuja (8 pedaaliharppua ja 8 pikkuharppua). Luvassa on erinomainen mahdollisuus tutustua ranskalaisvalmistajan laajaan harppujen näyttelyyn, ensimmäistä kertaa Suomessa. Luonnollisesti olen myös itse mukana tapahtumassa.
Ennakkotietona jo nyt, että samaan tapaan kuten Edinburghissa, Camac tuo Helsinki Harp Festival -tapahtumaan mukaan oman harpputeknikkonsa. Luvassa on maksuton huolto- ja säätöpalvelu kaikkiin Camacin harppuihin (varaosat ja tarvikkeet erillisen hinnaston mukaan).
Tapaamisiin siis viimeistään Helsinki Harp Festivalissa Musiikkitalossa Helsingissä!
JOUNI KENTTÄMIES